Economía Política Sin categoria

Forestalia fuig de l’Aleixar amb una esbroncada per la futura MAT

Veïns i ecologistes han protagonitzat una protesta en acabar una reunió que havia de servir a l’empresa per convèncer l’ajuntament

Amb ous, crits i pancartes: així han rebut desenes de veïns de l’Aleixar, al Baix Camp, la visita del president de Forestalia, Fernando Samper, i de Josep Grau, exconseller d’Agricultura de la Generalitat i ara assessor de l’empresa que vol impulsar una línia de molt alta tensió (MAT) que travessa des de l’Aragó fins al Baix Llobregat per tal de dur l’energia renovable dels parcs eòlics i solars de la comunitat autònoma veïna cap a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Ha estat una visita accidentada i que la mateixa empresa podia preveure, ja que l’alcalde de la localitat, Antoni Abelló, ha estat un dels que s’han posicionat més en contra d’aquest macroprojecte. A tres quarts d’una han arribat tant Samper com Grau en cotxes de gamma alta, un d’ells un Porsche, que no han passat desapercebuts pels veïns. En aquest moment no hi havia cap concentració de rebuig a la plaça de la Vila. Preguntats pels mitjans si es podia fer una fotografia de la reunió, Samper ha amenaçat a l’alcalde que si la seva intenció era donar difusió de la trobada amb imatges ells marxarien sense fer-la.

Durant més d’una hora, doncs, a porta tancada, representants dels tres grups municipals de l’Ajuntament de l’Aleixar -Junts, FIC i ERC- i els dos membres de Forestalia han estat parlant sobre l’exposició que els feia l’empresa d’aquest macroprojecte. També durant la mateixa estona activistes de la Vall Sostenible i veïns de l’Aleixar s’estaven preparant a la porta de l’Ajuntament, en silenci, per tal que no succeís el que ja s’havia donat en altres pobles afectats: quan Forestalia havia vist actes de protesta, havia anul·lat la seva visita. No ha estat així a l’Aleixar, ja que els activistes amb pancartes i màscares de calaveres han arribat després que ells entressin.

La sortida de Grau i Samper ha estat radicalment diferent. Mentre un s’escapava de la protesta anant en una direcció contrària, el màxim representant de Forestalia ha hagut de caminar força metres pel carrer Major fins a trobar el seu cotxe, que ja havia estat víctima de llançament d’ous. Els crits de “fora la màfia” han acabat de dibuixar un ambient hostil que l’alcalde Abelló ha intentat apaivagar permetent que pogués sortir sense danys majors del poble. Samper, però, no n’ha sortit indemne. Primer perquè una dona gran que ha assistit a la protesta li ha estirat els cabells, però també perquè li han llençat ous a ell directament -també l’alcalde ha rebut, de passada- i perquè quan ja li quedava poc per travessar els manifestants encara li han abocat una bossa amb deixalles damunt del cotxe.

Quinze torres travessen horitzontalment el municipi

De la mateixa manera que altres municipis de l’Ebre i el Camp de Tarragona, l’Aleixar ha denunciat reiteradament que aquesta infraestructura energètica els trinxa el territori. En total són quinze torres les que s’instal·larien al seu terme en cas de tirar endavant aquest macroprojecte, amb un recorregut al voltant de 5,7 quilòmetres de llargada i 55 metres d’ample.

Segons Carlos Avilés, portaveu de la Vall Sostenible, aquesta mena de macroprojectes centralitzats formen part d'”un model energètic antic” ja que generen energia en un punt concret per després distribuir-la a llocs llunyans. Precisament a l’Aleixar hi ha la intenció de constituir una cooperativa per començar a generar la seva pròpia energia, tal com han fet altres municipis catalans.

L’alcalde de l’Aleixar, Antoni Abelló, i al seu costat Fernando Samper, amb tot de manifestants perseguint-lo pels carrers del poble. Foto: Josep M. Llauradó

Avilés ha denunciat les “portes giratòries” com el cas de Josep Grau, que lamenta que hagin visitat el poble “a comprar el nostre ajuntament”. En la seva opinió, si la nova MAT es fes realitat “estaríem tots morts”. Aquesta és l’opinió de molts altres veïns, que han assistit amb imatges de calaveres i amb lemes com ara “energies renovables sí, així no”. Alguns d’ells fins i tot eren propietaris de terrenys afectats i que si Forestalia guanya la batalla jurídica i legislativa serien expropiats amb una compensació que per ara es desconeix.

L’alcalde Antoni Abelló ha asseverat després de la trobada amb l’empresa que no s’ha posat “d’acord en res” i reitera així la disconformitat del govern i l’oposició amb un projecte que no tan sols afecta als llocs on s’instal·laran les torres sinó als camins per on hi haurà el transport. Abelló també ha descartat la possibilitat de negociar un canvi de traçat per aconseguir el suport municipal, ja que “l’afectació és bastant general passi per on passi”.

Sobre la protesta veïnal, l’alcalde ha explicat que no ha estat iniciativa seva sinó de la Vall Sostenible. Amb aquest clima de crispació, ha afirmat que “veig molt complicat que es pugui tirar endavant almenys amb tranquil·litat”. Un altre dels elements que ha posat sobre la taula és que l’empresa assegura que hi ha municipis ja que estan negociant amb Forestalia i que “no ho veuen tan negativament”, això sí, no han posat sobre la taula noms i cognoms d’aquests representants institucionals. La “cremallera” o “fisura” al territori que no té el suport de l’Aleixar tindria una durada de 40 anys en cas de comptar amb el suport de l’executiu espanyol.

Fuente: https://www.naciodigital.cat/tarragona/noticia/42886/forestalia-fuig-aleixar-amb-esbroncada-per-futura-mat

Related posts

Descartan el cierre provincial en Aragón pero reconoce preocupación en Zaragoza

Sofía Millán

Ribó condiciona el apoyo a ampliar el by-pass a que el Gobierno acelere el corredor mediterráneo en Valencia

Sofía Millán

Los ingenieros de caminos reclaman prohibir las renovables en territorios de alto valor medioambiental

Sofía Millán

Leave a Comment